Thursday, August 31, 2017

Ternyata menjadi perempuan itu tidaklah mudah

Assalamualaikum & Salam Ceriaaa



            Zaman sekarang kalau dengar isu perempuan mintak hantaran 20k tapi tak pandai masak memang common. Perkara ini buatkan aku terfikir, perempuan zaman sekarang banyak betul expectations yang kita kena hadap. 


Perempuan kena belajar tinggi-tinggi lepastu kena kerja bagus-bagus supaya ada back-up plan kalau suami tinggalkan

Perempuan kena pandai masak & pandai mengemas rumah walaupun balik kerja dah penat

Perempuan kena pandai tukar tayar

Perempuan kena pandai bergaul dengan masyarakat

Perempuan kena belajar ilmu agama 

Perempuan kena bangun awal setiap hari 

Perempuan kena pandai bawa kereta kalau tak nak kena ejek "Haa ni mesti perempuan yang drive"

Perempuan kena pandai bersolek dan jaga muka



Acah je letak gambar anime padahal tak tengok pun


Sampaikan rasa nak tercekik pun ada jugak. (I'm suffocatingg)
Aku rasa segenap sudut perempuan dah boleh buat apa yang lelaki boleh buat. 
Mujur tanggungjawab lelaki itu lagi banyak daripada perempuan.
Aku sendiri tak sanggup kalau ada tanggungjawab macam seorang lelaki.


          Be strong kay perempuan-perempuan di luar sana.
          Termasuklah yang menaip ni sambil berhuhuhu



SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN
BUAT MALAYSIA TERCINTA
YANG KE-60!



Saturday, August 26, 2017

Wishlist Skincare Products

Assalamualaikum & Salam ceriaa


Yay, dah tukar header baru!


           Harini aku nak share beauty products yang aku teringin nak cuba. Dan post ini boleh jugak dijadikan sebagai product recommendations untuk sesiapa yang tak tahu nak beli product apa. Kalau sesiapa yang dah pernah try produk-produk yang kat bawah ini, boleh gak komen share pengalaman. 

Sebelum itu, nak bagitau :
Jenis kulit aku : Combination to oily skin
Skin concern : Acne Scars (Post Inflammatory Erythematosus = in simple words : parut merah)

Kebanyakkannya jenama Korea sebab tengah hot sekarang.

1. Cleanser
Currently use : Dermalogica Special Cleansing gel


Good Morning Cleanser (CosRx)
Harga pun affordable
Personally lebih suka gel type daripada foamy sebab foam ni selalu keringkan muka. 
Kenapa teringin? Sebab Low pH & Gentle



Neogen Green tea cleanser
Okay, sebenarnya ni foam tapi pernah tengok review, dan katanya sangat gentle.


Both product atas ini tak ada paraben.
Paraben = bahan pengawet untuk skincare yang ada kontroversi



2. Toner
Currently use : Benton Aloe BHA toner

Huxley Toner; Extract it
Sejujurnya toner ni mahal. Tapi Huxley punya brand somehow I can't resist. ahaha. 


Klairs Supple Preparation Toner
Yang ni ramai yang kata best. 


Tapi aku masih suka toner yang aku guna sekarang ni, so.. ni just wishlist kalau dah bosan dengan toner yang sama. 

  • Fungsi toner : Untuk bersihkan lebihan kotoran kat muka (kalau ada) selepas cuci muka 
  •  untuk prepare step untuk seterusnya. 
  • untuk balancekan pH muka lepas cuci muka



3. Moisturizer
Currently use : The Face Shop Aloe Vera gel 

Benton Snail Bee High Content Steam
Selain Huxley, I cannot resist Benton either. Tapi sesiapa yang ada alergik dengan ingredients dia, better jangan pakai. 

Apapun, kena tunggu current mosturiser habis dulu.. Haipp jangan bazir hehe. 

  • Moisturizer penting untuk hyrdatekan muka. Oily skin pun kena pakai moisturizer okay. Kulit berjerawat pun kena pastikan muka well hydrated so jerawat itu senang sikit nak basmi.




4. Oil
Masih tak guna oil setakat ini, tapi kalau diberi pilihan, nak beli Tamanu oil atau Squalane oil. Tamanu oil sebab bagus untuk healing parut. Squalane pulak bagus sebab dia minyak yang selamat letak kat muka sebab badan kita pun keluarkan minyak ni. Arghhh, confuse nak beli yang mana satu. 


5. Scrub
Currently use : None 


Yellow Gorgeous Scrub
Ingredients dia best-best, claim to heal acne scars. Macam menarik tapi masih lagi berfikir nak beli ke tak. Banyak positif review kata best. 


Neogen Green Tea Bio Peel
Sejenis Physical + Chemical exfoliator. Ada lagi 2 jenis : Wine dengan Lemon. Tapi rasa macam green tea okay sikit kut. Dalam ini ada dalam, 30 pads. Harga dia pun sebenarnya agak mahal sikit bagi seorang setudent macam sayeww *sigh* 



6. Micellar water 
Currently use : Eucerin Micro-micellar cleansing water

Garnier Micellar Water

  • Micellar water = make up remover. Apply kat cotton pad. Guna ni sebelum ambil wuduk & sebelum cuci muka waktu malam untuk bersihkan make up dan sunblock kat muka. Supaya pori-pori muka tak tersumbat. Kebanyakan sunblock ni water resistant so kena pastikan muka boleh kena air untuk ambil wuduk. 



Kalau korang confuse nak beli produk yang mana satu, boleh pergi cosdna.com. Laman web ini akan beritahu ingredients yang ada kat dalam produk itu bahaya ke tak. Then, korang pilihlah yang mana satu produk yang ada kurang harmful ingredients. 


Kadang-kadang ada kawan-kawan aku yang tanya & minta pendapat nak beli produk apa. Sejujurnya, aku akan rasa serba salah sebab aku selalu nak recommend product Korea je ahaha. Banyak produk drugstore aku tak cuba lagi, jadi aku takut nak bagi recommendations kat orang. 

---------------------------------------------------------------
Untuk sesiapa yang berminat nak belajar pasal skincare, boleh rujuk :

Banyak lagi rujukan lain, tapi yang ni yang best dan selalunya lengkap.


----------------------------------------------------------------

Apapun,
Nak habiskan dulu apa yang ada ini baru nak beli produk baru. 
Baca review-review kat google dulu sebelum beli produk supaya tak menyesal. Buat research dulu. 





P/s : Beritaulah holy grail product yang korang rasa semua orang kena tryy sebab best tak hengaatt & kalau ada produk kat atas ni yang tak best, share jugak takut menyesal pulak aku beli nanti uhuhu





Thursday, August 24, 2017

Header baru 2017

Assalamualaikum & Salam Ceria!








             Setelah aku download semula photoshop dalam laptop, misi buat header baru bermula. Kalini, header banyak menggunakan gambar untuk ceritakan blog ini. Berbanding header sebelum ni yang ada tulisan Aku Memang Ceria, aku dah tak lagi tulis tulisan itu sebab aku rasa macam tak kena. Tapi aku masih nak kekalkan Aku memang ceria kat bahagian tab sebagai nama blog sebab nak pastikan reader-reader lama masih boleh kenal blog ni ahaha


Banyak ambik gambar dari google saja uhuhu. 


Lepas dah siap edit, serius tak boleh stop tengok header ni. I can't stop staringg!


Ini beberapa penjelasan tentang header yang baru ni (memandangkan aku sedikit obses dengan header baru ni) :

  • Produk-produk dijadikan sebagai bangunan menunjukkan blog ni akan bercerita pasal beauty products                                                                                                                                                               
  • Syringe / bahasa Melayunya : Picagari menunjukkan akan ada entri blog ni berkaitan dengan life sebagai pelajar perubatan                                                                                                                                                  
  • Kereta sebab entri blog ni pasal JPJ itu ramai orang baca ahaha                                                                    
  • Signboard menunjukkan jalan airport menunjukkan yang aku akan cerita pasal life aku sebagai student Unimas                                                                                                                                          
  • Belon-belon menunjukkan warna-warni kehidupan dan kalau dalam bahasa Sarawak belon maksudnya kapal terbang (?).                                                                                                                       
  • Pokok itu aku nak tonjolkan kepentingan ilmu. (Ilmu tanpa amal umpama pokok tanpa buah). Banyak lagi perumpamaan lain yang boleh kaitkan pokok dengan ilmu.                                                             
  • Bendera yang ada logo braces menunjukkan aku pernah pakai braces dan sekarang dah bebas braces. MERDEKA!                                                                                                                                                   
  • Jalan yang lurus sebab susah tau nak edit jalan bengkang-bengkok untuk menunjukkan betapa pentingnya ayat ke-6 Surah Al-Fatihah (Alhamdulillah).                                                                                                      
  • Senja menunjukkan dunia ni berlalu sekejap je macam waktu senja 

Tema colourful macam budak tadika sebab blog cerialah katakan hewhew, gigih betul nak kekalkan identiti blog. 


Untuk Team Atlet-atlet Malaysia Sukan SEA, tahniah dan teruskan perjuangan bagi yang belum beraksi! 



Friday, August 18, 2017

Tahun 1 Medic Unimas

Assalamualaikum & Salam ceriaa



           Berakhirnya exam EOB (End of block) year 1, kami sekelas, 144 orang bergambaq sebagai kenang-kenangan. Setelah 5 block kami harungi, malam yang berganti siang, jadual kelas yang selalunya hingga ke petang, akhirnya tamatlah jua tahun 1. Hek eleh, baru tahun 1 (templak senior-senior year 3, 4, 5). Ye, cabaran yang lebih hebat bakal mendatang. 

Bagi readers-readers yang dah biasa baca blog aku, harap-harap dapat bertahan baca cerita budak medic pula lepas ni ye. 


Batch 2016/2017
Masih menunggu kalau-kalau ada nama batch.


Kenapa melepasi tahun adalah 'big deal' bagi pelajar perubatan?

         Pernah tertanya-tanya tak? 
Aku pun tak tahu sebelum aku melangkah masuk fakulti, rupa-rupanya.... 
Kalau tak cukup markah melepasi year 1, kena repeat year. Repeat the whole year. Tak cakap lagi medic ni selalunya 5 ke 6 tahun. Repeat silibus yang sama, dengan classmate yang baru. Moga diberi kekuatan untuk sesiapa yang repeat year medic. Your dream is bigger, your intention is pure, go get it! It may be a long journey but everyone's journey is different anyway. 


Alhamdulillah, aku dah melepasi year 1. Dan cuti lama lepas year 1 ini banyak memberi peluang untuk aku fikir balik, apa kelebihan dan kekurangan aku. Apa sebenarnya style belajar aku. 


Untuk junior-junior yang terjumpa post ini, ada benda yang guwe nak pesan.

          Tak semua orang dapat peluang macam yang awak dapat ni. Saya ada ramai kawan dan jumpa dah ramai orang yang nak ambil medic tapi Allah dah takdirkan mereka tempat yang lebih baik. Awak dah mulakan chapter baru sebagai pelajar perubatan dan nanti satu hari nanti sebagai seorang doktor InsyaAllah. Always be humble sebab kita ni tetap hamba Allah. Dan nanti, kita akan dikerjakan macam hamba ahaha. Cara belajar akan berbeza masa awak SPM / asasi / matriks. Semuanya akan laju jadi jangan lupa ambil nafas dalam-dalam. Doakan jugak kawan-kawan seperjuangan terutamanya yang sekelas. Tiada lagi istilah nak berebut tempat sekarang ni. Sekarang ni semua nak berganding bahu nak graduate untuk jadi at least safe doctors untuk pesakit-pesakit. Kalau nak hebat lagi, jadilah doktor untuk ummah.



Kalau nanti dah masuk belajar medic, mesti ingat akan belajar je kan 24/7? Tak... 
Jangan terkejut kalau jumpa kawan yang sempat je keluar sana keluar sini (outing), jalan-jalan sana sini. Sebenarnya ada je masa. Masa yang terluang itu, kalau boleh join usrah ke dengar ceramah ke join program ke. Kalau ""tak ada"" masa terluang pun, luangkan masa untuk perkara-perkara macam itu. Kalau tidak, hati rasa kosong. Mental rasa rabak. Fizikal rasa penat. Kalau rasa-rasa depression dah mula munculkan diri, get some help, dapatkan orang untuk dengarkan masalah. 


Ada kawan-kawan aku yang pelik, 
Tak busy ke nak belajar medic lagi, nak join program lagi? Definisi program : pergi usrah, pergi bermalam ramai-ramai untuk qiamulail, pergi rehlah (jalan-jalan) sambil belajar sesuatu yang baru dalam agama, pergi kem sambil jumpa kawan baru & ilmu agama baru, pergi ceramah agama dsb.

Jawapannya, Allah yang permudahkan.
Niat yang baik, Allah yang permudahkan segala yang baik-baik, jadi untuk itu, jangan risau akan perkara-perkara yang tak pasti. Kita belajar ilmu duniawi yang banyak, apa salahnya ambil ruang untuk belajar ilmu akhirat gak kan? 


Terlebih deeplah pulak. 


Untuk junior-junior yang nak tahu lagi lanjut pasal year 1, boleh baca post ini dari blog lagi satu aku, blog bosan yang cerita pasal medic. Blog ini, blog personal jadi tulisannya agak berbagai. Lagipun, aku takut readers rasa muak baca pasal life medic ahaha. 



Dah nak masuk year 2 ni, cuaklah pulak. 
InsyaAllah boleh! boleh! 

pengalaman medic unimas, perubatan unimas, medical student year 1, tahun 1 perubatan unimas


Tuesday, August 15, 2017

Typewriter

Assalamualaikum & salam ceriaa!


View KLCC yang aku tangkap masa aku melawat pameran Archidex 


              Sekarang ini aku masih cuti sem, dah berbaki beberapa minggu je lagi. Ramai terkejut kenapa aku masih kat sini (semenanjung), well, aku pun tertanya kenapa aku masih belum lagi di Sarawak? Tak apalah, enjoy dulu sementara ni, cett. Padahal sepatutnya aku kena revise balik year 1.


Bila cuti, macam biasa, aku mesti tak kerja. Dan, aku tak buat apa-apa kat rumah melainkan terlebih ganti tidur-tidur yang kurang masa kat universiti. Teringat pesan murabiyyah ; sebenarnya sibuk itu pun satu nikmat. Kita tak sempat buat benda-benda lagha macam masa kita ada banyak masa. Kekadang ada jugak rasa nak belajar masak, tapi sebabkan aku tak ada teman so macam malas. Lagipun aku kena keluar lagi kalau nak beli bahan-bahan uhuhu. Itulah, kalau malas itu ada saja alasannya. 


Sekarang ni, aura nak menulis itu membuak-buak lagi-lagi bila tengok Chicago Typewriter. Aku rasa aku tak layak lagi kalau nak menulis cerpen / novel hebat bila tengok drama ni. Skill aku banyak lagi nak kena asah. Pengalaman pun kurang. Nak expect apa sebab aku pun jarang keluar rumah, memang sahlah kalau tulis novel pun orang akan bosan baca. 


So.. ada beberapa benda aku nak update : 



Ini skincare routine aku sekarang ni. Start dari 1 August. 

Cleanser > Toner > Essence > Serum > Moisturizer >
[Day time] Sunblock > Micellar water

Masih jauh lagi perjalanan kulit aku untuk jadi okay. Tapi dah banyak perubahan Alhamdulillah daripada dulu aku ada jerawat batu kat pipi yang susah nak basmi. Sekarang ada parut. Parut ni macam tugu peringatanlah yang kulit aku pernah bermasalah. 


Braces? 
Aku dah buka.. Nak update post khas untuk itu tapi masih tak terbuat sebab nak tunggu mold gigi. Haritu dentist janji nak bagi aku masa next appoinment. So, harap-harap dapat muncul lah post baru itu, InsyaAllah..


Aku ingat nak tukar headerlah. Rasa sayang pulak kat rabbit ni, tapi kita perlukan nafas baru ye dak?!



Thanks baca post ni




Friday, July 7, 2017

Ramadan penuh di Sarawak

Assalamualaikum & Salam Aidilfitri



          Trust me I know, who brought about Ramadan when it was a week after raya? It's me.


Yep, memang sebulan itu aku tak berpeluang pun nak berbuka puasa dengan family, (tapi dengan family angkat pernah so yeay to that). Setiap kali ada orang tanya, bila tiket? Bila balik? Aku dengan sengihnya jawab malam raya. Yep, aku landing kat KLIA tu, memang dekat dah tu masuk waktu Isyak. Tapi Alhamdulillah, masih sempat diberi peluang beraya dengan family ;)


Sebenarnya, masa awal sebelum Ramadan tu, aku ada berazam sikitlah, nak cuba kuih-kuih kat Sarawak ni selain dari kek lapis. Bolehlah komen kalau pernah rasa mana-mana kuih ni.



Kuih celorot
Famous kat bazaar


Rasanya, nama dia kuih perahu. Kalau salah tolong betulkan.
Dia nampak macam tepung pelita versi panjang, sukati aku je
Famous kat bazaar


Kuih bongkol
Famous kat bazaar


3 kuih ni yang aku rasa sangat unik kat Sarawak, tak tahulah kalau kat bazaar semenanjung dah jual kuih-kuih ni ke tak. Sorry sebab tak gunakan gambar sendiri sebab seriously, aku terus makan & lupa ambik gambar. InsyaAllah lepasni, akan lebih beringat untuk ambil gambar.


Okay, ni pulak gambar makanan masa berbuka puasa dengan family angkat hehe



Fuhh, Ramadan dah tinggalkan kita guys. Harap-harap diri ini tak meninggalkan ibadah-ibadah Ramadan (tusuk diri sendiri). Serius, aku sangat faham betapa sukarnya istiqomah selepas beraya kat kampung. Sebab bila dah datang waktu beraya, kau akan tidur lambat. Tidur lambat, akibatnya meleretnya waktu subuh. Tahajud? Jangan tanyalah. 


Tapi takpe, cubaan untuk istiqomah pun satu usaha. Jiwa yang raya ialah jiwa yang sentiasa ingat pada pencipta ;)


Not only that, aku ingat lagi masa Ramadan ni, banyak kisah-kisah kematian yang aku dengar. Dari Allah kita datang, kepada Allah kita pergi. 



Saya akhiri post ini dengan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf zahir dan batin
MATRIYE!




Friday, May 12, 2017

Menulis untuk May

Assalamualaikum & Salam cerios!


        Beri aku sedikit ruang untuk jari-jemari ini menari semula. Rindu betul nak menulis kat blog ini. Tapi kalau ikutkan, aku setiap minggu aku menulis cuma aku tak postkan kat mana-mana sebab oh well. Hari ini, aku nak listkan dengan cepat, gambar yang ada dalam phone aku secara random. Kisah bulan April, ditulis untuk bulan May.



Betul apa orang kata, jauh perjalanan, luas pemandangan. Ini kat Kg Tanjung Bako, tak jauh dari Unimas untuk program kesukarelawanan. Cantik kan? Tapi sejujurnya, kampung ini masih perlukan penjagaan kebersihan yang lebih tinggi sebab banyak penyakit boleh dapat kalau tak jaga kebersihan. Ha, mula dah aku membebel. 




Ini serum yang aku beli. Siapa yang gila korean skin care mungkin akan kenal serum yang famous ni. Setakat ini, nampak jugak perubahan. Kalau ikutkan, serum ini kena letak dalam peti ais. Tapi kat kolej mana ada peti ais??? Jadi aku bantai je, dan cuba habiskan dalam masa 3 bulan. 

Tahu tak, haritu serum ini tumpah, agak banyaklah jugak. Di sini tumpahnya duitku.



Dapat peluang melawat Cultural Village yang ditunggu-tunggu. Peluang ini pun dapat sebab masa itu, ada program pertukaran UKM-UNIMAS. Ini rumah orang Ulu. Tinggi kan? Banyak lagi rumah-rumah etnik lain yang kalian boleh melawat di sini. Siapa yang pelajar bawalah matriks kad untuk harga yang lebih murah. Sarawak Cultural Village area Pantai Damai. Lebih kurang sejam dari Kuching.





Kucing baru yang kat rumah tapi tak berpeluang lagi berjumpa sebab tak balik rumah lagi. Aku mampu picit-picit skrin je. 




Ramadan dah hampir tiba! Akak-akak yang tak ganti puasa itu tolong ganti. Ha yang lelaki yang ada tinggal puasa sebab-sebab tertentu jangan lupa ganti pulak. Ramadan kali ini, harap lebih bermakna, makin banyak ibadahnya, makin kurang dosanya, makin banyak Quran dibacanya. InsyaAllah, kalini aku bakal puasa penuh di Sarawak (dapat berbuka awal) ahaha gurau je. 


Image result for ramadan photography


Menulis sebelum discussion PBL
Padahal PBL tak siap lagi -.-'
Mana disiplin ni??


Saturday, April 1, 2017

Tips Interview Medic Unimas

Assalamualaikum & salam cerios!
Interview medic unimas, tips interview medic, medic unimas, perubatan unimas, asasi sains hayat unimas

           Tujuan tulis entry ini 1 - sebab nak tolong junior yang berhajat besar nak masuk medic
2 - sebab nak traffic blog yang tinggi ahaha


I've been waiting to write this post. Memang sengaja pilih tarikh yang tak jauh dari tarikh interview medic untuk pelajar asasi sains hayat Unimas tahun 2017 ini. Ini nak bagitau, saya lepasan asasi Unimas jugak batch ke-6 dan harap post yang panjang ini dapat bantu. 


General interview tips & skill
  • Wear formal (baju kurung itu kalau boleh cari yang agak plain yang tak banyak corak, even better warna yang agak gelap, lelaki pakai baju kemeja. Kalau ada blazer pun okay, tak ada pun okay - dulu saya tak pakai blazer gak masa interview, so no worries. Jubah is not formal)

  • Bring personal file (file yang letak sijil itu), dan letak sijil-sijil yang penting + kalau rajin buat CV sekali) Kalau boleh, jangan letak sijil yang boleh backfire korang time iv contohnya "sijil hafazan" pastu nanti iv suruh kau baca surah Baqarah ayat 72 kalau kau tak mampu cane? Tapi kalau yakin dengan kemampuan teruskan. 


  • Sit straight & jangan sandar pada kerusi (menunjukkan rasa minat)

  • Kurangkan pergerakan yang tak perlu (macam goyang kaki), tunjukkan muka konfiden walaupun jawapan salah. 

  • Maintain eye contact & address the interviewer properly if you know his / her title

  • Usually the interview is conducted in English, don't mind your grammar too much, speak confidently.

  • Make sure your make up is light, if you don't wear make up it's fine, you don't have to. Be careful of body odour too ahaha. Just maintain good hygiene. 

  • Isi perut sebelum interview!
General tips sangat penting. Orang kata first impression. Ada orang kata, sebenarnya dalam jangka 2 saat itu dah menentukan iv itu lulus ke tak. 




Questions that were asked by my interviewer :

  1. Introduce yourself
  2. What is your long term goal?
  3. Introduce your family members 
  4. Why do you want to be a doctor?
  5. What makes you different than others?
  6. How can you give benefits to Faculty of medicine if you are accepted to be a medical student?
  7. Do you have any question?


Other questions & tips given by my lecturer for the interview :

1. Introduce yourself (Soalan wajib)
You can :      - tell your name 
                     - Age, origin, highest qualification (asasi/matriks/stpm)
                     - maybe short term / long term goals
                     - hobby (if your hobby is interesting, if just eating / sleeping don't mind telling them)
Make it short & sweet. 


2. Why do you want to be a doctor? (Soalan paling expected)
Come on, tell your reasonable reasons & make sure IKHLAS. Tak perlu nak cuba cari reason yang lain daripada lain untuk buat diri menonjol, just ikhlas. What sparks you when you think of wanting to be a doctor? - ask this question to yourself! And if you have no interest in medic (because your parents asked you to) or whatsoever, this question can help you to escape. Medicine need passionate peoples because it's tiring & long journey (not really glamorous at all). 


3. Soalan fakta (ikut nasib dapat ke tak) :

  • What do you know about faculty medicine in Unimas?
  • What is the full name of this faculty?
  • Who is the dean of the faculty, Chancellor of unimas, vice chancellor of Unimas, Minister of Health, Deputy minister of health, Dean of PPPU (if you're asasi Unimas), Chief minister of Sarawak
  • What are the current issue of health problem (make sure you know what you gonna talk / bring about, usually they won't ask medical questions but if you bring it up, they might ask about what you say)
  • With your medical knowledge, what can you do to help the society?



4. Soalan perangkap

  • Can you handle stress?
  • Why are your grades so low?
  • Why do you choose Sarawak / Unimas to study?
  • How do you see yourself in 10 years time 
  • Between doctor & family, which one you choose first?
  • There are many medical students out there, still waiting for their housemanships. Some didn't have job yet. Are you sure you want to be medical students? Okay for this question, Imma help you. If the government had already have overfloaded doctors, why would public universities still accepting new medical students every year? 
  • Why must I select you out of 120 students?
  • Generally soalan-soalan situasi. 


I would like to express my gratitude to my lecturer, Sir Fairuz for helping us making through the interview sessions. 

Apapun, I will gradually add the points to this post if there's any additional points. But one important note is : You need to expect the unexpected


For asasi Unimas students, your interview was probably done before your final exam right? Don't forget to score your final exam too, you are not 100% confirmed-to-be medical students. Grades also give a major role here, because there's a lot of interview candidates that they need to choose from. 


All the best!



Wednesday, March 8, 2017

Tips menabung yang baru terfikir (Improvised!)

Assalamualaikum & salam cerios!


          Based on entry aku yang lepas, ada pasal menabung. Tajuknya : Cara menabung yang tak pernah terfikir. Masa aku post entry itu, aku tak pernah cuba lagi teknik itu. Ada jugak yang komen, cara menabung ini tak relevan ahaha. Tapi aku yakin, mesti dah ramai pembaca yang dah jumpa teknik kumpul RM5 / RM10 / RM20 sahaja kat media sosial kan? kan?


Image result for tabung RM5
Gambar google je


So, netizen start panggil teknik ini tabung PAS, tabung BN (RM1), tabung UMNO (RM10), okay tak ada kaitan langsung dengan politik. Tabung PAS ni tabung hijau kiranya kumpul semua duit RM5 sahaja dan seterusnya.. (Kalau tak faham, boleh rujuk entri lama)


TAPI! Teknik ini ada kelemahan untuk student macam saya.

Mana mungkin setiap kali aku jumpa duit RM5, aku masuk tabung. Buatnya semua dalam dompet tinggal RM5 semua masuk tabung macam mana? Tak kuasa aku nak pergi ATM keluarkan duit lagi. 


Jadi, aku improvised sikit teknik ni antaranya :

  1. Aku syaratkan setiap minggu maksimumnya hanya RM15. (Aku buat tabung hijau). Jadi kalau dah simpan RM15 untuk minggu itu, RM5 selebihnya yang aku jumpa aku boleh guna.                                                                                                                                                                                                        
  2. Aku utamakan bayar hutang dulu kalau ada hutang dengan kawan ke apa ke, barulah masuk tabung. Baru berkat kan?  Tapi kalau ada duit warna lain, aku guna duit warna lain. Memang sayanglah nak guna duit warna hijau uhuhu.                                                                                                                                                                                                                                                             
  3. Tak boleh guna duit dalam tabung. Kalau terdesak boleh, tapi kena ganti balik!


          Asas dalam menabung ini kena disiplin je.



Baiklah, aku mungkin akan jarang online blog lepas ini sebab ada banyak komitmen lain. Sekarang ini, aku dah masuk block baru, belajar pasal tulang yeay! Rasa rugi pulak tak post pasal aku belajar ambik darah masa block 3 sebelum ini. Tapi sungguh, memang sibuk! atau aku je yang masih tak pandai bahagi masa ahaha. 





p/s : Curi-curi masa post pukul 3 pagi. Nasib baik line clear. See ya when I see ya. Assalamualaikum!



Friday, January 27, 2017

Sabar atau Syukur? Mana lagi susah?

Assalamualaikum & salam cerios!





             Hari Jumaat yang mulia ni, dan kebetulan aku kat rumah dengan kelajuan WiFi - nikmat yang sering dirindui dah kembali, aku nak tanya pada semua. Sabar ke syukur lagi susah? Haa jawab-jawab.


             Ada satu malam ini, aku pergi usrah. Dan akak usrah aku tengah cerita sesuatu tapi sesuatu  itu apa  aku dah lupa. Dan dia tanya kat semua, "Okay, rasa-rasa sabar lagi susah ke atau syukur?"


Pastu aku dengan konfidennya aku jawab, "SABAR". Yela aku teringat betapa susahnya aku nak bersabar - terutamanya time marah. Ataupun betapa susahnya aku nak sabar kalau kena tunggu someone ataupun kapal terbang.


Dan akak usrah aku pun kata, "SALAH!" ← ceh, takdelah.
Dan akak usrah aku pun kata, "Sebenarnya, yang lagi susah ialah syukur."



              Berapa ramai orang kat sini yang bersyukur, tangan dia masih lagi boleh bergerak, hidung masih boleh bernafas, mata masih boleh melihat. Siapa yang kat sini mensyukuri setiap benda kecik yang Allah kurniakan yang masih berfungsi dengan baik? Siapa? 



Tiap hari dalam hidup kita, ada sesuatu yang kita patut syukuri. 


Let's start counting our blessings instead of our sufferings.

Dan! Setiap baik & buruk yang berlaku itu mesti ada kebaikan pada akhirnya. 
Problem yang kita ada hari ini, mungkin akan menguntungkan kita pada hari esok. Syukur syukur selalu!




Pen off - Last Jumaat Januari 2017

Saturday, January 14, 2017

Little confessions on Sarawak

Assalamualaikum & salam cerios!


     Sengaja je nak tiru IIUM confessions sikit, bezanya tulis kat blog.


            Aku baru je setahun, 7 bulan kat Sarawak untuk study kat sini. Dan aku memang dibesarkan & dah biasa dengan suasana you know, Keyyel, Seylangur yang orang kata dah banyak kemajuanlah. Sarawak pun dah makin maju (kawasan-kawasan bandar utama) tapi tak dinafikan kalau kawasan pedalaman itu, masih lagi tak ada jalan perhubungan darat untuk sampai ke situ.


Masa kecik-kecikkan, aku selalu terfikir nak bercuti kat Sarawak tapi kalau boleh nak sebulan ke, supaya aku dapat explore Sarawak. Sekarang, bukan sebulan Allah makbulkan, 6 tahun terus (InsyaAllah kalau graduate on time).


Yang tak pernah pergi Sarawak, let me tell you something. Sarawak ini sangat kaya dengan budaya & hasil bumi selain dari korang tahu hutan-hutan / gua yang ada kat sini. Dan kalau anda semua ingat, yang orang-orang Sarawak ini tinggal kat rumah panjang SAHAJA, anda salah. Jujurlah, aku tak pernah lagi nampak rumah panjang, mungkin sebab duduk kawasan bandar.



Orang Sarawak sangat baik. Dan diorang sangat open & tolak-ansur dengan budaya kaum lain. Rasa bersyukur sebab dapat belajar kat Sarawak sebab apa tau, bila duduk Sarawak baru kau kenal apa itu sebenarnya 1 Malaysia. Kat semenanjung tak dinafikan, memang ada juga orang  Sabah & Sarawak kat sana, tapi ada ke semua kaum wujud? Jadi, ini peluang aku untuk kenal budaya kaum lain. Sikit pun jadilah.



Walaupun orang kata study medic kat UM, UKM baru gah kan? Tapi aku syukur aku ditempatkan kat Unimas sebab aku dapat jumpa 1 Malaysia kat sini sebelum aku start bekerja satu hari nanti.



Dan, baru-baru ini 11 Januari 2017, chief minister kesayangan warga Sarawak, Tan Sri Adenan Satem meninggal dunia. Jujur, aku tak pernah tengok betapa sedihnya rakyat sebab pemimpin diorang meninggal dunia. Sampaikan lecturer aku yang non-muslim pun suruh bertafakur sekejap untuk Tok Nan. Tolong sedekahkan Al-Fatihah untuk beliau sebab mengikut cerita-cerita orang Sarawakians, banyak betul jasa dia kat Sarawak. Sampai penuh Masjid negeri kat Petra Jaya untuk solat jenazah Tok Nan. Yang Non- muslims pun datang, jadi bayangkanlah betapa bersatunya hati diorang ni.



Semestinya, masih banyak lagi aku tak teroka pasal Sarawak.
Siney Sarawakians sitok?