Tuesday, June 21, 2016

Tips Acne : Lifestyle sebelum nak raya!

Assalamualaikum and salam cerios!

Not a fan of Emma, tapi ni sangat inspiring! 

Credit pic from ig : @emmamaembongbubble


         Masalah jerawat kat muka ni makin menjadi-jadi bila dah masuk asasi. Tension mungkin? Aku rasa macam jerawat-jerawat kat muka buat whatsapp group kat pipi aku ini. Acano nak remove 'group' geng jerawat gedik yang ada kat muka ni?


Aku masih lagi dalam proses nak baik, so aku nak ajak sesiapa kat luar sana yang ada masalah sama, untuk cantik sama-sama sebelum raya ni! Yang dah flawless itu, erm bolehlah ye nak tekan eh taklah, bolehla nak share rahsia 7 keturunan macam mana korang boleh dapat kulit flawless itu.


Enough chit chat.
(I doubt everyone would read the long words above, someone who is eager will just go to the main points, kan? kan? I'm like that too ahaha)



So, should we start?
            

            Tips 1 : Minum air banyak!
Yep, untuk orang yang tak biasa memang susah. Aku dulu jarang minum air kengkonon nak jadi orang yang mampu survive bila keadaan gawat (pemikiran apakah ini?). Zaman sekarang suhu dunia dah panas okay.

Sebaiknya minum air ikut berat badan. Macam aku, aku sepatutnya kena minum 1.6L sehari.



Mula-mula memang susah. Start slowly, Yep, awak akan selalu pergi ke tandas. Lagi bagus kalau dapat tahu berapa liter yang sepatutnya kita minum based on berat dan tinggi. Komen below kalau nak tau tips cane nak minum 3 liter (approximately) time bulan puasa. 


Ini apa yang aku dapat berdasarkan Get it Beauty 2014, eps aku dah lupa yang mana.
Dr tu cakap lebih kurang cenggini, - Minum air sangat bagus untuk kolagen kulit. Which means, korang dapat nampak muda dan hydrating!




             Tips 2 : Cleanser - Toner - Moisturiser
Dulu masa aku tengah tak kisah sangat, aku cuma guna cleanser je. Ingatkan yang lain tak yah. Aku ini ada pemikiran, lagi sikit produk kita pakai, lagi bagus. Lelagi bila tengok adik-beradik aku yang dikurniakan good skin diorang tak guna pencuci muka pun. 

Kita special sikit, kita kena skin care routine lebih sikit daripada orang bertuah ni. Pastikan pilih produk berdasarkan jenis muka eh! Baru kesan produk dapat nampak semaksimum mungkin. 

Untuk produk-produk muka, kalau muka tengah sensitif / berjerawat elakkan ingredients ini :
  • Alcohol (biasanya dia letak nama derivative alcohol)
  • Fragrance
  • Paraben (depends pada orang, ada orang kata paraben tak bahaya but better be safe)
Alcohol & Fragrance kena elakkan sebab dia mengeringkan muka.
Paraben sebenarnya bahan pengawet supaya produk skincare tahan lama. Tapi ada research mengatakan yang dia boleh menyebabkan kanser. 

  • Pemilihan cleanser
Cleanser pilihlah yang low pH yang serasi dengan pH muka (lebih kurang 5.5 pH). Cari yang gentle. Elakkan cleanser yang menyebabkan muka jadi ketat & sangat kering lepas cuci muka. 

  • Toner
Toner ini sebenarnya untuk stabilkan pH muka balik lepas cuci muka. 
Boleh juga untuk meratakan tona kulit & buang lebihan kotoran kalau masih ada. 


  • Moisturiser
Moisturiser penting tau! Kalau muka berjerawat, jangan takut pakai moisturiser. Sebab, kalau kulit kita hydrated dan skin barrier kita function dengan bagus, makin cepat kulit kita dapat lawan jerawat-jerawat itu. Trust me on this. Muka berjerawat bukan bermakna, kena taruk ubat jerawat dan bagi muka kering tanpa minyak. Tapi yang penting ialah hydration! 


AVOID WHITENING PRODUCT KALAU JERAWAT MASIH BERSEPAH ;)
Also, Jangan make up masa kulit bermasalah, kalau perlu juga, minimumkan make up.




            Tips 3 : Sunblock
UV rays ni kira musuh utamalah senang citer. Berdasarkan aku tengok Get it beauty (eh ni lagi), kalau kulit kita banyak kena matahari direct tanpa sunblock, senang kedutan di muka nak menjelma. Sunblock ini akan hilang over time, macam, kalau letak pagi, tengahari boleh dah hilang, (lelagi lepas ambil wuduk kan), so jangan lupa apply sunbock semula ye.

Dan sunblock can be preventive for skin cancer.

Sekarang dah banyak foundation, cc cream, compact powder yang ada spf, so takde masalah lagi kan?


  • Sunblock ini biasanya water-proof jadi tolong luangkan masa cuci muka dengan micellar water / oil (make up remover) sebelum solat & sebelum cuci muka waktu malam untuk betul-betul bersihkan sisa sunblock dari muka.                                                                                                        
  • Kenapa kena buat step atas? Untuk mengelakkan pori-pori tersumbat & pastikan wuduk anda sah. 



             Tips 4 : Lifestyle makan, tidur dan exercise
Okay, malas nak asingkan points, kita sekalikan terus.

 MAKAN
Kurangkan makanan :

BERMINYAK,   
DAIRY FOODS (eg : susu lembu - reason click here),  
SUGARY FOODS,  
NUTS (Kalau ada alergik)

Coklat memang tak menyebabkan jerawat tapi sebab coklat sekarang ini banyak sugar (gula) jadi kena kurangkan jugaklah. Mungkin boleh cuba alternatif lain macam dark chocolate. 


 TIDUR -
Masa tidur berkualiti ialah 10 PM - 2 AM. Get your beauty sleep!
Kalau tak mampu ikut waktu kat atas, sebaiknya dapatkan tidur selama 6-8 jam.  


 EXERCISE -
Exercise selama 30 minit sehari pun takpe. Cari kat youtube banyak dia ajar steps exercise kat rumah. Kalau kreatif sikit, jalan kaki banyak, naik tangga banyak. Asalkan peluh keluarlah senang cerita. Toksin-toksin dalam badan keluar, muka glowing, baju raya pun dapat muat.






*** Tips no 5 dan 6 ini optional ***


           5. Ambil supplement
Supplement ini, kalau boleh cari yang ada vitamin C. Zaman sekarang banyak supplement, senang je jumpa kat ig. Kalau nak beli, beli supplement yang kat farmasi je. Kalau takut ambik supplement, takyah ambik. Makan banyak makanan, buah-buahan yang kaya dengan vitamin C okay?



           6. Jumpa pakar
Jumpa pakar ini ada 2 option, sama ada pergi klinik kulit - jumpa doktor - ambil ubat dan cleanser ataupun pergi salon kecantikan yang ada buat facial. Jujur, saya dah pernah buat 2-2. 


Erm, bulan puasa ini, aku rasa tak sesuai untuk makan ubat doktor. Tak tahulahkan kalau ubat kat klinik doktor lain, tapi ubat yang aku makan mengeringkan wajah. Memang kena minum air banyak. So, kalau nak ambil ubat berkaitan kulit macam Roaccutane (Isotretinoin), dapatkan nasihat daripada doktor pakar dulu. DOKTOR PAKAR KULIT tau. 


Option ini memang perlukan $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
Terpaksa lupakan nak baju kasut glemer raya, sebab nak kulit glowing raya punya pasal 





Jagalah kulit kita, sebab kulit ini bukan milik kita tau.


Sabar
Ulang lagi, SABAR
SABAR
Itu je nasihat sesuai untuk orang yang ada muka bermasalah ;)
NO PAIN NO BEAUTY BABEH.

20 comments:

  1. Terbaik ah tips ni. Ain setakat ni masalah jerawat alhamdulliah mmg takdek. Tapi oily skin, tona tak sekata cepat burn yes Ain ada masalah tu. oh kulit kering lagi satu. Tgh try test bgi 3 liter air skrg ni. harap2 berhasil lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai jelesnyaa takde jerawat.. Klu tona tak sekata tu dgn kulit kering, kena selalu rajin pakai toner & moisturiser. Klu kluar kena pakai sunblock utk perlindungan kulit dri uv so muka x ceoat burnn

      Delete
  2. kita sngt tak istiqamah utk jaga kulit muka, tkde pn toner moisturizer tu. ade cleanser je tp tu pn jarang pakai, boleh makan tahun nak habis huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni jenis kulit bertuah ni... Muka pun tak byk jerawat kan? Haa, klu cenggitu xyah pakai produk byk pun xpe.. Tp klu tgk orang korea, muka dah licin tapi banyak betul penjagaan dia

      Delete
  3. sy ada sikit acne kat muka jugak. tensen sbb lama betul nak hilang. sunburn pun sama. alahaii kdg mcm give up je deal dgn parut ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu parut jerawat, byk tips kt internet yg ada cara utk rawat. Tp paling sy trtarik sekali Vit E Cosmoderm. Tak prnh cuba lagi. Tapi ada org kata klu letak vitamin E kat parut jerawat - akan mnybbkan lagi hitam. Hurmm, entahlah..


      Tapi byk lagi home remedies yg boleh buat utk parut jerawat :3

      Delete
    2. Aloe vera pun bgus utk sunburn + hilangkan parut

      Ish3 banyak pulak komen ehehe

      Delete
  4. BV byk acne dah sekarang sebab lifestyle, tidur tak menentu. pastu lak guna pencuci muka biasa je. kurang minum air. teringin jugak nak ambik supplement, tapi taktau nak ambik yg macam mana walaupun berderet dah supplement yg ada kelulusan sekarang. ada idea tak? hehehe

    ReplyDelete
  5. Saya ambik dian vitamin punya supplement, sbb dia murah & byk testimoni berkesan. Skrg pun ada promosi raya ahaha

    Supplement lain yg nmpk menarik cam shaklee, perlaking haa ni antara supplement yg saya tringin nk cuba tp tak beli pun, sbb dia mahal sikit ehehe


    Tapi igt, apapun supplement kita ambik, kena minum air byk. Sy start minum air byk lps ambik supplement la sbnrnya ;)

    ReplyDelete
  6. byk supplement mahal. teringin nak ambil vitamin c inject tapi takut..hahha

    ReplyDelete
  7. thanks share yg ni! saya dulu rajin minum air 2 litre sehari(pastu selalu pegi tandas) tpi sekarang jarang gila minum air kosong T__T
    sunblock pun pakai bila ada aktiviti sukan lasak je, huaaaa

    ReplyDelete
  8. Hari tu masa midsem ada program kat perak, pengarah program ada ajar macam mana nak elakkan dari dehydrate. Sebab pengarah program ni navy. Hahahha. Dia ajar sebelum tidur ambil botol mineral yang besar tu. Minum tanpa henti. Teguk terus menerus. Alhamdulillah la dapat elak haus keesokkan harinya.

    Alhamdulillah juga muka miza jarang tumbuh jerawat. Kalau tumbuh pun menunjukkan dah nak dekat waktu period. Huhuhu.

    ReplyDelete
  9. superb entry ni! ada tips yang memang tak perlukan bajet yang besar pon kalau nak jaga kulit. sekarang huda ada masalah jerawat, mungkin kene ubah tabiat pemakanan sikitt. kene berkorban untuk raya nii T__T

    ReplyDelete
  10. Halo im back xD Saya sekarang ni dah takde sgt masalah jerawat. Cuma parut2 sejak zaman paleolitik ni ha, masih wujud lagi, lol. Tahu kepentingan sunblock tapi kkdg malas nak pakai xD tapi kalau pakai kena bedak2kan muka, sbb nnti muka "shine bright like a diamond" hehe

    ReplyDelete
  11. saya ni bukanlah berjerawat sangat muka tapi betul, kalau makan manis banyak sangat mulalah jerawat datang. nak cepat surut, saya akan minum green tea (lagi prefer green tea drpd air kosong huhu memang jenis tak suka minum air). tips yang bagus.

    ReplyDelete
  12. Selepas raya pun boleh je amalkan! Hihi kan kan? Nak sihat & cantik <3

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. Typola ahaha 10 mlm sampai 2 pagi sbnrnya

      Delete
  14. dulu waktu saya form 5 muka start berjerawat yang meninggalkan kesan. apa yang saya pakai, T3 mycin. saya dap kan dekat tempat yg berjerawat tu. alhamdulillah before masuk plkn (siri 2) muka dah clean

    ReplyDelete


Hari-hari melantak ramen, jangan malu-malu sila komen ;)


"Mungkin hamba tak balas comment di sini tapi hamba akan cuba punya cuba punya cuba untuk jenguk balik blog tuan hamba cekelian. " titah Sultan-lah-sangat.

(3 komen terawal akan di-reply)