Thursday, December 24, 2015

2015 : What a year!

#Edisi-hitam-putih #Edisi-tanpa-gambar


Assalamualaikum dan salam Maulidur Rasul!


        Dah selawat? Jom jap?
Allahumma solli a'la sayyidina Muhammad, wa a'la sayyidina Muhammad.


Fuh fuh fuh, alhamdulillah.
Tinggal baki beberapa hari saja lagi nak menuju 2016, aku masih lagi dalam keadaan tak boleh terima kenyataan yang aku akan menuju ke arah kedewasaan. Atau maybe, young adult. Ke belum lagi? ke aku masih rebellious teenager?


Ini adalah fasa-fasa aku semasa tahun 2015.


January - May
       Ini adalah fasa 'lifeless', fasa yang aku menghabiskan banyak masa di rumah, dalam bilik menjadi vampire, menjadi ummah yang tak menjana bangsa, sambil-sambil itu aku mula berjinak-jinak dengan dunia bisnes online. Waktu ini, tak perlu kira berapa banyak drama / movie / anime yang aku dah tengok. Dari Korea ke Jepun ke Melayu ke English ke Thailand. Masa ini jugak aku asyik keluar dengan gegirls lain untuk main ice skating.

Dan, fasa ini fasa aku tension sebab tak tahu nak belajar kat mana. Seriously, korang yang dah habis SPM nanti taulah rasa dia camne. Rasa macam kau risau sangat masa depan kau.


June - July
       Mula masuk belajar. Mula kenal orang dari seluruh pelusuk negeri. Yelah. sebelum ini, aku dari tadika ke sekolah menengah kat area sama je. Tak berkembang langsung ahaha. Mula kenal usrah dan tarbiyyah. Aku mula mengenal negeri bumi kenyalang dan bahasa-bahasanya. Walaupun sikit, tapi adalah jugak tambah vocab kamek dalam kelakar (cakap) Sarawak.


July - November
Dah mula dah busy, tapi ada jugak jalan-jalan kat Sarawak dan pergi appoinment gigi. Mula kenal rasa macam mana berpuasa jauh dari keluarga dan camne nak handle masalah besar tanpa merisaukan orang lain. Dah kenal rasa kesunyian masa hari raya korban dalam bilik makan biskut kering dan baring atas katil cuba untuk mimpi perkara yang indah. Fuhh, awal bulan November akhirnya aku pulang sebulan ke rumah untuk cuti semester 1.


Sedar-sedar dah Disember guys!
Aku pun datanglah ke Sarawak semula , untuk mula semester 2.


Summary untuk 2015,

2015 bagi aku peluang dan pengalaman yang sebelum ini aku takde. Dan, Allah bagi peluang untuk aku membesar tahun ini. Membesar dari segi kematangan mental, kalau dari segi fizikal nampaknya, badan aku dah mula berhenti proses pembesaran.




Q : So, how's your 2015?


Monday, December 14, 2015

Driving and fear!

Assalamualaikum dan salam ceria!




          Ye, aku di sini menaip sedangkan sepatutnya malam free ini aku patut isi dengan belajar atau simply tidur selepas sepetang aku menghabiskan masa melawat FSPK. FSPK itu apa? Fakulti sains perubatan dan kesihatan. Ingatkan nak tulis pasal itu, tapi macam tak banyak gambar diambil so, lupakan jela! Lawatan tanpa bukti gambar macam sia-sia tulis dalam blog ahaha. Tengoklah kalau rajin nanti eh..


- Sesi bebelan tamat -
*****************


        Perasan tak post popular aku pasal lesen JPJ. Uhuhu, ini aku nak habaq mai. Aku tak pernah anggap memandu kereta itu macam satu benda yang aku teringin sangat-sangat. Aku anggap memandu kereta ialah SATU KEMESTIAN dan SATU KEMAHIRAN yang wajib semua orang ada. Sebenarnya, pemikiran aku salah. Tak ada lesen pun bagus jugak sebenarnya. Kau boleh suruh orang jadi driver.


Memandu kereta ini satu kemewahan. Pakai banyak duit.

Nak ada lesen kena ada duit, nak bawa kereta kena bayar minyak, nak kena guna duit setiap kali servis kereta. Bayar kereta bulan-bulan. Itu belum kira kalau kereta rosak atau accident, nauzubillahiminzalik.

Agaknya...
Sebab itulah eh menteri suruh naik basikal pergi kerja, LOL.



Aku sebenarnya... Macam fobia dengan memandu. Aku dah tak boleh bawa kereta dengan berani macam masa mula-mula fresh dapat lesen dulu. Aku dah jadi berpijak pada realiti. Lagi-lagi aku sangat-sangat risau kalau masa memandu di laluan sempit atau jalan licin. Kau akan tau orang itu macam fobia bila ada sesuatu terjadi kat orang itu. Ye, sesuatu terjadi. Tapi... Tak sanggupku menulis di sini apakah situasi itu. Uhuhu



Nak tahu, kereta apa yang aku selesa?
Kereta kelisa. Tapi sayangnya kereta kelisa kat rumah ayah dah jual.
Tapi aku selalunya sewa kereta kelisa lah.


Dan, kalau satu hari nanti aku nak beli kereta, aku akan beli yang ada safety feature. Macam brek sendiri kalau tak sempat brek sebab ada sensor. Kereta yang saiz agak kecil supaya muat parking dan supaya muat jalan sempit sebab aku takut laluan sempit.


Tapi apapun.
Alhamdulillah, setakat ini aku masih boleh lagi memandu tapi kalini dengan lebih berhati-hati. Ada kawan saya yang ada lesen tapi takut nak bawa kereta. Ikutlah, bawa kereta kalau berani dan rasa mampu lakukan okay?  Kalau rasa takut-takut itu, mungkin kena ada orang berpengalaman kat sebelah sampailah rasa berani itu muncul okay?



Jaga diri di jalan raya.




Tuesday, November 24, 2015

Saat kamu berimpian, KEJAR! JANGAN LEPASKAN!

Assalamualaikum  & salam ceria!

"Don't lower your expectations to meet your performance. Raise your level of performance to meet your expectations. Expect the best of yourself, and then do what is necessary to make it a reality."
- Ralph Marston




So.. Aku pernah post pasal tak tahu nak jadi apa - sedangkan dalam diri aku, membara nak satu hari nanti dapat buat research pasal mata ; Cara yang terbaik untuk hilangkan rabun. Walaupun ye, aku tahu dah ada orang pun temui solusi itu, tapi aku nak research mendalam pasal itu. Sehinggalah haritu aku dapat komen begini ;


buat pilihan terbaikk...kalau bole and ada peluang jadilah doktor!!!!!!ramai org tak berpeluang jd doktor atau amik kos medic..ketika ada peluang rebut lah peluang ini dan guna sebaik2nya......aishhhhh..saya dulu nak kos medic tapi tak dpt dan kesudahanya melencong ke bidang lain...All the best!saya doakan yg terbaik utk anda..... 
- Aiman Mania


Komen ini serius mencetus inspirasi untuk aku wujudkan post ini. 


Impian kita tak semestinya berbentuk pekerjaan apa yang kita nak jadi. Boleh jadi impian kita nak bahagiakan orang tua kita, nak travel satu dunia, nak tolong umat Islam, atau beli kereta mewah atau nak ambil alih tempat Bill Gates ke atau nak kawen awal ke #aip.


You are free to do so. 
BERIMPIANLAH.
Selagi impian itu baik, 
Dan, pastikan effort yang bagus pun kena ada. 


Soalan saya,
Bilakah kali terakhir anda berimpian?
Dah capai ke impian itu?



Tuesday, November 17, 2015

Braces Diary : Pertukaran klinik kerajaan

Assalamualaikum dan salam ceria!


        Saat ini, saya tengah menunaikan janji nak update masa cuti sem ni walaupun sedikit lambat. So, seperti yang sebahagian yang tahu, aku sambung belajar ke Sarawak masa Julai lepas. Kiranya dah beberapa bulan aku duduk Sarawak dan sangat imposible untuk aku balik ke Semenanjung setiap kali appoinment memandangkan klinik kerajaan buka masa hari kerja je, dan weekdays ialah hari kuliah aku.

Ye, asasi kuliah setiap hari. Macam matriks.
(Saya sangat jeles dengan diploma ahaha)


Google maps banyak membantu ;')
Dan mobile data juga ahaha


Di sini aku nak cerita pengalaman aku cari klinik kerajaan masa kat Sarawak. Nope nope, bukan macam korang bayangkan naik sampan ke apa ke. Naik kereta uolls, Dan, boleh dikatakan klinik kerajaan kat Sarawak is suprisingly a lot.


Dan... tak dinafikan banyak duit aku habis untuk bayar kereta sewa. "ain't about the money money money" heh.



Mula-mula, aku pergi Klinik kerajaan Jalan Masjid, dekat dengan Plaza Merdeka, Kuching. Pergi-pergi sekali diorang kata doktor pakar dah pindah ke Petra Jaya, (info : Kalau braces memang akan jumpa doktor pakar ortodontik, bukan doktor gigi biasa).

               Dan nurse yang jaga kaunter cadangkan aku pergi Tanah Puteh atau Petra Jaya. Tapi memandangkan masa itu dah pukul 3.00 petang camtu, aku buat keputusan untuk ke Tanah Puteh. Cuba nasib. Sebab kalau nak ke Petra Jaya dari Kuching ambil masa 30 - 45 minit.

Klinik kerajaan ada masa tutup dia. So, tak sesuai ke Petra Jaya.


Sekali bila sampai dekat Klinik kerajaan Tanah Puteh (tak jauh sangat dari Klinik kerajaan Jalan Masjid), nurse kata doktor dah pindah ke Klinik Petra Jaya. Alangkah sedihnya aku. Uhuhu. Tak pasal-pasal hari itu aku traveling klinik kerajaan.


Klinik kerajaan sekitar Kuching


Summary perjalanan aku :
- Hari sama -
1. Klinik Kesihatan Jalan Masjid
2. Klinik Kesihatan Tanah Puteh

- Hari berlainan -
3. Klinik Kesihatan Petra Jaya


       Klinik kesihatan Petra Jaya is so beautiful I tell you. Mungkin sebab baru dibina, Ada aura modern temporary. Klinik kesihatan kerajaan yang paling cantik aku pernah pergi. 


Klinik Pergigian

Klinik ini kat tingkat atas. So, kena naik lif, Ye, ada lif, Aircond. Selalunya klinik pergigian kat klinik kesihatan kerajaan kat tingkat atas. (Pemerhatian setelah pergi ke beberapa klinik kesihatan LOL). 


      Akhirnya, aku dapat set appoinment, dan dah pergi pun appoinment gigi masa haritu. Lepas cuti sem, kena pergi appoinment lagi kat situ. Kalau kes aku, doktor kat klinik Seri Kembangan refer kan aku ke Sarawak. Doktor akan bagi :

1. Surat dan case study 
2. Model gigi 


Dan, macam biasa klinik kerajaan selalu mintak :
1. Goverment letter (GL) dari mak ayah yang kerja kerajaan
2. Surat pengesahan dari sekolah / universiti (tempat belajar)



Harap dapat membantu sesiapa diluar sana yang ada masalah sama macam saya. 
Dan, harap dapat tambah pengetahuan baru.



P/s : Maaf kalau saya tak dapat jawab semua pertanyaan pasal braces. Saya tak tahu banyak sangat sebenarnya. Semua ini berdasarkan pengalaman sendiri saja, ehehe.


/Related posts :
Braces diary : Cabut gigi
Braces diary : Pakai braces
Braces diary : Only people with braces will understand


Sunday, October 18, 2015

October favourite month of the year

Assalamualaikum and Salam Ceria!


                Aku suka sangat Oktober. Gadis Oktober. Oktober ialah bulan aku membesar. (aik?) Maksudnya, bulan aku genap 18 tahun. Dah 4 bulan 14 hari aku di Unimas, Kampus Timur. Macam-macam dah jadi, semua itu untuk mematangkan aku. Baik buruk yang datang, Allah bawakan 1001 hikmah untuk kita. #quoteoftheday


Final exam dah nak dekat, tapi aku lagi teruja nak balik.   Lagi 2 minggu lagi nak final exam, sama tarikh dengan hari first SPM (all the best for SPM #selingan). Keputusan Sem 1 mungkin nampak macam remeh, tak penting, mehmehmeh. Tapi, keputusan Sem 1 ni lah yang dia akan pilih untuk interview Medic Unimas (3.5 dan ke atas). Aku sebenarnya masih tengah fikir lagi. Sama ada aku betul-betul nak jadi doktor ataupun tak. Aku siap kabor ke mak aku yang kalau aku tiada jodoh dengan doktor, maknanya tiada jodoh lagi aku dengan Unimas sebab aku nak ambil bidang optometris.


Tapi itu pula halnya!

Kos optometris tak banyak kat university di Malaysia dah satu hal.
Lepasan asasi unimas tak boleh masuk IPTA lain.
Yang ketiga, pilihan yang tinggal hanyalah masuk IPTS.


                Keadaan ekonomi sekarang memang tak mengizinkan sangat untuk aku masuk ke IPTS. Lagipun next year mungkin aku akan masuk degree serentak dengan abang-abang aku. 



Jadi –
Aku buat keputusan untuk buat je yang terbaik!
Biar Allah saja tentukan ke mana aku selepas ini.

If you ever come to Sarawak, have a taste of Ais Krim Gula Apong.
Gambar ini gambar dari google je LOL.


                Apapun, aku nak cakap, Oktober bulan yang manis untuk aku (harap-harap sampai hujung bulanlah berkekalan manisnya). Dari selesainya masalah ke hal usrah ke kejutan dan ucapan birthday. Harap-harap Allah bagi Oktober ni yang indah-indah saja please. Ehehe.



P/s : Tengah tiada suara~



Sabar eh belog,
bulan 11 aku update puas-puas ek.


All the best for exam guys ;)

Thursday, September 24, 2015

Mengorbankan Raya Hajiku

Assalamualaikum & salam ceria semua!

....Walaupun, dah lama tak menceriakan blog ni, dengan entri-entri hangats bercampur perencah-perencah ceria oleh jari-jari lincah aku atas keyboard. KINI, aku kembali walaupun seketika.

....Oh ya, dan komen-komen kalian saya masih simpan dalam pending. Hobi baru mungkin. 

^ Pesanan penaja ini boleh skip kalau bosan.


            Raya haji ini aku masih di Sarawak memandangkan universitiku yang gemilang hanya bagi satu hari sahaja cuti raya haji. Saya ulangi SATU HARI SAHAJA. Saya dengar budak sekolah cuti seminggu. Ambui ambui ambui. Dan, memandangkan sayang sangat-sangat kalau aku balik Semenanjung sehari je. Ish, mana cukup! Jadi, saya buat keputusan untuk stay je kat Sarawak.


Tika ini, raya haji ku terpaksa aku korbankan.
Minggu ini, bukan je lembu dikorbankan, katak pun dikorbankan! Katak ini kitaorang bedah dan study dia punya organ-organ dalaman. Lecturer bagi 2 option, sama ada ;

1) Frogging (term bagi aktiviti mencari katak)

2) Atau, beli.


        Tentunya, aku beli, Tak kose mak nak cari katak malam-malam (waktu katak paling aktif). Sebenarnya, saya nak sangat tunjuk katak-katak korban hari raya, tapi sebab katak tak beli lagi... dan lab pun hari Jumaat (hari kedua raya korban, so tak sempat nak tunjuk apa-apa gambar real).

Aku berharap dapat beli katak besar tapi lab mates aku semua tak nak katak besar.



Okay, kalau katak ceni skery.. 


          A LOT of things happen actually, that I wished I could share, but the limitations of time and Internet caused me to delay every idea and lead to zero updates. Tapi,akan ku cuba kupas apa yang aku ingat. Moga-moga dapat memberi manfaat walaupun sedikit.



Post ini macam tak bermanfaat sangat, luls.

So, untuk bagi post ini bermanfaat, aku bagitahu sedikit fakta menarik apa yang aku belajar tentang katak.


  1.  Katak akan bertukar warna jadi biru ketika hendak mengawan. (ceh, ini yang kau paling ingat)
  2.  Sesetengah katak jaga anak dia.
  3. Cara mudah nak tangkap katak? Cari pada waktu malam 8-11 malam dan suluh lampu kat mata katak, dia akan freeze. Gunalah tanganmu yang suci halus mulus whatever itu untuk kutip katak itu ye.
  4. Selalunya katak berwarna-warni ini, badan dia beracun.
  5. Katak ini orang Islam haram makan sebab dia hidup dua alam. 



Last but not least,

"SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA !"


Ikhlas dari,
Penulis yang jauh dari keluarga
dan kucing
dan comfort zone
dan masa lenggang
dan wifi yang laju
dan berhentilah mengeluh wahai manusia.


Saturday, August 15, 2015

Study masa sekolah menengah, PENTINGKAH?


Assalamualaikum & salam ceriaa! 



Wuu, lama tak taip entry kat blog. Sangat-sangat lama! Kali terakhir masa bulan Julai (bulan lepas). Ceh, lamalah sangat, padahal baru bulan lepas. Tenene. Internet agak slow kat sini. Kena faham, wifi share, takkan laju macam ferarri pulak.

                                           
 
Berbalik pada topik ye, 

        Dulu masa aku sekolah menengah, 

Aku perasan yang aku study contoh : soalan spot untuk ujian bulanan 1 Chapter 1 sampai chapter 3. So, aku akan belajar apa yang keluar untuk exam dan bila exam seterusnya benda yang sama aku akan buat. Dannn, bila dah habis SPM, aku fikir macam, oh subjek sekolah menengah takkan digunakan lagi untuk universiti. Lepas habis SPM memang hilang banyak ilmu (terutamanya PSI & AQS sebab kat asasi sini takde subjek agama).


Dan bila seorang lecturer aku cakap, 

       "Kita ini kalau ada ilmu, kita kena make sure jaga betul-betul ilmu itu. Sebab ilmu itu sangat berharga. Lepas belajar kena selalu review supaya benda itu lekat dalam dada kita."


It strucked to my mind. 


Semua ilmu yang kita belajar dari tadika sampailah ke tahap sekarang ini, saling berkait antara satu sama lain & berguna. (kecuali kalau kau belajar ilmu sihir / merompak etc itu buat apa). 


For those yang masih sekolah rendah / sekolah menengah itu, make sure focus dengan ilmu yang cikgu korang sampaikan. Sebab ilmu itu sangat berharga dan berguna untuk masa depan nanti. You never know the future, right?

         Tambah-tambah lagi kalau sesiapa yang masuk matriks, asasi, A level bla bla bla, basic kena strong tau! Diploma pun masa awal sem akan diajar basic semula. Nampak tak?? Asas itu sangat penting! Dan sebenarnya, masa sekolah menengah, banyak juga asas yang kita belajar bawak ke alam universiti, kan?


Kurangkan proses deletion dalam mempelajari ilmu yang baik, 
Tambahkan proses addition dalam mempelajari ilmu yang baik. 


Jom gila-gila study kerana Allah ;') 
Exam itu kertas je. 
Once over, hilanglah ilmu itu. Nak camtu ke?



Maaf atas bahasa rojak. Saya rindu rojak sebab itu cakap bahasa rojak. Eheh. 


2 Pagi+,
Next week mid sem 
Ahahaha

Monday, July 13, 2015

{BlogReview} 3 Ladies

Assalamualaikum & salam ceria~


^^^
{FIQIZUMI}



fiqizumisyunkawk.blogspot.com


         Bila mendarat kat blog ini,  first impression,

"ohh, blog ini gunakan blogskin."

Aku ada mentaliti macam ini. Orang yang guna blogskin ialah orang yang pandai main coding & html. Dulu masa zaman-zaman 2011-2012 camtu, memang blogskin ini meletops sangat-sangat. Cuma blog aku sampai sekarang tak pernah buat sentuhan blogskin. Dan, bagi aku, aku sangat suka design simple blogskin kat blog ini. 


Nampak lovely & simple.
Tak ada serabut-serabut.


Interesting parts ;

DIY! (Do-it-yourself) Tutorials
From : instaxminiframe to bookmarks to totebags. etc.




****** NEXT ******





^^^
{THEATHRA}
theathra.blogspot.com


            "Stripess! Bukan artis??"
Semua wajib tahu ye, yang dia bukanlah seorang retis.


Saya tak tahu kenapa, tapi pokok warna warni itu nampak artistik sangat. Personally, saya suka jenis blog macam ni. Kemas dan tersusun. Tak serabut mata memandang. Penulisan pun gaya sempoi-sempoi. Nak cari blog yang aktif postnya? Anda telah menemuinya! inilah blog paling sesuai untuk anda baca dan tatap hari-hari.



Interesting parts ;

- Entry Dapur (ada resepi & petua) tak banyak tapi bermanfaat
- Entry kasih sayang (ada nasihat)
- Entry LOL (ada gambar-gambar lucu)





****** NEXT ******





^^^
{NABIHAH ARROSE}
inilamanbelogsaya.blogspot.com/
Okay....


erm...
           Sebenarnya, dulu blog ini memang meriah dengan entri-entry innocent dan lucu (bagi sayalah). Saya sendiri tak tahu apa sebab pemilik blog ini delete entri-entri lama. Kadang-kadang pemilik blog ni suka tukar url blog, uhuhu. Apapun, carilah cara yang paling awak rasa serasi dengan diri dan mula blogging dengan selesanya, ya? ahehe.





Maaf kerana entri ini muncul lambat.
Betulah. Tak dinafikan, kehidupan di universiti sangat sibuk.
Kalau ada masa pun, masa itu diisi dengan tidur...


UHUHU.


Terima kasih sudi baca <3
SELAMAT BERPUASA
SELAMAT BERBUKA
SELAMAT BERSAHUR!




Saturday, May 30, 2015

Mentaliti : Tak apa, Masih Sempat!




Assalamualaikum & aluu..



           Sekarang, budak-budak matriks dah lama masuk. Universiti-universiti lain pun sama, ada yang dah masuk. Aku masih di sini, tinggal beberapa sahaja lagi sebelum 'honeymoon period' aku habis.


Walaupun tinggal beberapa hari lagi nak masuk universiti, aku masih lagi tak pack barang. Haah, satu barang pun! #Tak apa, masih sempat!  Beg aku besor sangat sangat. Sebenarnya, mak ayah aku suruh beli laagi besar, nasib baik anak dia yang segan ini sempat menghalang, kehkehkeh.


Sedarlah saya bahawa, saya pergi itu bukan travelling sekejap-sekejap. 


OH!
Ada beberapa orang lagi yang belum tuntut hadiah.

Perhatian kepada pemilik blog :
  • http://miraesukamakan.blogspot.com/
  • http://adriana-contestga.blogspot.com/
(sila tinggalkan komen nama, alamat, no wsapp di bahagian komen. Saya tak akan appearkan komen anda. Ke tak nak hadiah? AHAHA)

Untuk pemenang buku fixi dan baju, hadiah anda sedang diorder. 
Untuk pemenang floral mask & facial mask yang lain kecuali blog ini, hadiah anda telah dipos pada hari Khamis, 28/5/2015 yang lalu. 


Bloglist akan dibuat malam ini.
Review blog akan dibuat pada bulan Jun. 


#Tak apa, masih sempat!




Sebenarnya, aku nak buat entri ini lebih awal, tapi asyik "tak apa, masih sempat" sedar-sedar dah nak penghujung bulan Mei. Aku memang ada sindrom suka tangguh-tangguh. Kadang-kadang "nanti kejap" menjadi "tak pernah terjadi" dek aku terlupa setelah kumpul segunung semua perkara yang aku perlu buat.


Bilalah, simptom aku yang satu ini akan diganti dengan kerajinan dan ketangkasan?





"Allah, takkan ubah nasib sesuatu kaum,
melainkan,
kaum itu mengubah nasib mereka sendiri."



Hmm, baiklah.
Ganbatte buat diri sendiri!



Tuesday, May 26, 2015

PENGUMUMAN Pemenang Jom Join 1st Giveaway Ceria!

Assalamualaikum & aluu...



Alhamdulillah, akhirnya tamat juga giveaway ini. 
Terima kasih banyak-banyak bagi semua yang sudi join ^^,


Walaupun saya rasa sangat-sangat sayang sebab sikit lagi nak capai 100 orang peserta, tapi takpela 97 is my favourite number too! Apapun, saya ada tambahkan sedikit hadiah. Maafler, hadiah pun biasa-biasa aje, uhuhu.



SENARAI HADIAH
  • 6X Floral Mask untuk 6X Pemenang
  • 1 Baju (pilihan sendiri) untuk 1 Pemenang
  • 1 Buku Fixi (Pilihan sendiri) untuk 1 Pemenang
  • 4X Bloglist sehingga May 2016 untuk 4 orang pemenang.
  • 3X Blog review untuk 3 orang pemenang
  • 3X Simple Facial mask untuk 3 pemenang 



SENARAI PEMENANG GIVEAWAY

Pemenang telah dipilih menggunakan random.org > sequences
https://www.random.org/sequences/


Tolong hebohkan pada pemenang Giveaway ini dengan ucapan Tahniah! 




Kepada Para Pemenang, 
Sila komen pada entry ini di bawah, 


Nama : 
Nama blog :
No. whatsapp : 


Saya takkan appearkan komen anda dan menjaga privasi anda. 





Sesiapa yang join giveaway ini dan tak menang, jangan risau. Ini bukan bermakna saya benci blog awak. Oh tidak sama sekali. Cuma nasib dan rezeki belum menyebelahi. Apapun, saya tetap letakkan blog-blog yang join dalam bloglist selama sebulan, sebagai tanda penghargaan :3 


Terima kasih sekali lagi,
Hanya Allah saja dapat balas jasa kalian. 


:') terharu jap




Monday, May 25, 2015

Jom Join Ceria 1st Giveaway!

* This is sticky post, please scroll for new entry 
Ini ialah entry melekat, sila skrol ke bawah untuk entry terbaru 


PENGUMUMAN!


  GIVEAWAY SUDAH TAMAT.  

Assalamualaikum & aluu..

Setelah sekian lama menunggu hari nak buat giveaway, baru hari ini dapat terlaksana. Harap-harap ramai yang menyertai giveaway ini. Sebab bukan apa, ini jela caranya tuan blog ni nak bagi penghargaan kepada reader, silent reader, blogwalker & blogger-blogger lain.


And..
Giveaway ini sebagai menyambut tahun ke-4 blog ini wujud!




Syarat-syarat penyertaan :

  1. Wajib mempunyai blog yang PUBLIC dan kalau sudi followlah blog ini.                                                 
  2. Buat satu entry di blog yang bertajuk Jom Join Ceria 1st Giveaway!                                                                      
  3. Letak banner di bawah dalam entry tersebut dan link kan ke blog ini.                                                                                                    
  4. Tag 3 orang rakan blogger anda dan pastikan mereka tahu.                                                                        
  5. Setelah selesai menaip post tersebut, komen di entry blog ini.                                                               
  6. Kalau sudi follow instagram ini (bukan paksaan) & kelebihannya, kami akan follow back sesiapa yang follow kami selama giveaway berlangsung.                                                                       
  7. Tarikh tutup giveaway ialah pada 25 MEI 2015.                                                                                     
  8. Pemenang akan dipilih melalui random.org

Syarat dia mudah je kan? 





Senarai Hadiah yang ditunggu-tunggu! 


  • 5X Floral Mask untuk 5X Pemenang
  • 1 Baju (pilihan sendiri) untuk 1 Pemenang
  • 1 Buku Fixi (Pilihan sendiri) untuk 1 Pemenang
  • 3X Bloglist sehingga May 2016 untuk 3 orang pemenang.
  • 2X Blog review untuk 2 orang pemenang
*Psst, hadiah mungkin bertambah kalau ramai penyertaan.  




Hadiah sesuai untuk lelaki & perempuan! 


Milik siapakah hadiah-hadiah ini?
Mungkin boleh jadi milik anda tau, *kenyit mata


Jangan lepaskan peluang!





Thursday, May 21, 2015

#3 Bahan Favourite Skincare

Assalamualaikum & aluu..

MasyaAllah sistur, flawlessnya!

            Jujurlah, aku sangat merindui kulit flawless aku dahulu. Kini, aku sering dicemuh oleh abangku, "eii jerawat". Mana taknya, lepas habis sekolah, aktiviti bersukan pun tak buat. Toksik bertakung dalam badan dan keluar jerawat. (logik tak pemikiran camni?) Tambah pakej lagi, aku ini kurang minum air kosong. Memang mengundanglah kan jerawat-jerawat itu.


+ hormon-hormon semua tengah aktif keluar masa umur remaja ini.


Ada top 3 bahan yang aku suka untuk skin care. SUSAH untuk cakap TAK NAK!


#1 Aloe Vera

Comel kan aloe vera ini?



#2 Olive oil (Minyak Zaitun) 


Minyak zaitun, disebut dalam Al-Quran & Hadis. Sesuai juga untuk rambut.


#3 Honey (Madu)

Madu disebut dalam Al-Quran. Sangat sangat sangat bagus. 
Ada 1001 penggunaan madu. 


          

              Sesiapa yang ada kulit flawless itu, untunglah. Bersyukurlah kamu. Yang ada masalah kulit, jangan pernah putus asa dan bersabar untuk memulihkan kulit. 



Psst, sesiapa yang dulu ada masalah kulit, apa rahsia? 
Sudi-sudilah share dengan saya ini, ehehe.



Saturday, May 16, 2015

Situasi yang SELALU terjadi kepada Lepasan Sekolah



Assalamualaikum £ aluu...


Di dalam kelas....
"Kamu ini, bila dah habis sekolah, mesti dah tak ingat cikgu. Selalu budak-budak kelas depan jarang datang sekolah, jumpa cikgu. Salam cikgu. Semua sombong." 





Bila dah habis sekolah....


Reaksi Guru 

"Eh, kenapa kamu datang sekolah ini?" 

"Okaylah, cikgu tengah sibuk ini." 

"Alamak, cikgu ada kelas lepas ini." 


Reaksi pelajar sekolah (junior) 

"Ehh, akak ini asyik datang sekolah je." *bisik kat kawan*

"Dah habis sekolah, buat cara habis sekolah." *sambil siku kawan*



Ahaha. 
Entri ini entri bergurau je. 


Kita kena faham, cikgu sentiasa sibuk. Takkan nak melayan kita aja kan? Tak cukup ke 5 tahun cikgu layan kita, dah habis sekolah pun takkan nak layan kita lagi kan? (apsal ayat ini macam sedih rasa tersisih pulak ahaha). 


SELAMAT HARI GURU,
BUAT SEMUA GURU DI MALAYSIA!

Guru bukan sahaja ada di sekolah, guru mengaji, guru tadika, guru tuisyen, guru universiti (pensyarah lah bijak), make up guru, dan apa-apa jenis guru (dah habis idea). 


Nah, video favourite aku pasal Hari Guru. 




Terima kasih yang tak terhingga kerana mengajar saya dari tak tahu kepada tahu. Dari tak faham jadi faham. Teruskan perjuanganmu, sebagai lilin aroma terapi yang sangat mahal harganya yang tak ternilai. (cewah suka hati aku je).




P/s : Harap-harap cikgu sekolah aku tak baca blog ini. Kalau ya, saya minta maaf cikgu. Halalkan ilmu dan makan minum saya ;) 



Dah berapa banyak kali aku ke sekolah lepas SPM?
Lebih dari 5 kali,
Sampai aku segan dah nak datang sekolah ahaha.


Cikgu, kalau saya tak datang lama itu bukan maksud melupakan.

Dia bukan di sini *tuju kat mata*,
Tapi di sini *tuju pada hati*.




Wednesday, May 13, 2015

Buku Biru - Dokumen Perjalanan Terhad

Assalamualaikum £ aluu..



Dokumen Perjalanan Terhad - Buku Biru


Dulu ingatkan dokumen perjalanan terhad (DPT) ini macam dokumen-dokumen yang kena letak dalam fail. Ayah aku pula ingatkan ia sejenis kad. Rupanya, bila baca kat blog, dia macam buku passport tapi bezanya, warna biru.




Aku buat DPT kat Jabatan Imigresen Melaka sebab kebetulan mak tengah kursus kat sini. Sekali, baru perasan, 7 minit dari hotel, ada UTC. #sabojela. Nasib baik, Jabatan ini cantik. Dia terletak kat kompleks Kementerian Dalam Negeri. Besar & tak ramai orang sangat (masa itu).


Apa benda tu DPT?
Untuk apa?
  • Perlu apabila penduduk semenanjung hendak pergi ke Sabah & Sarawak dan tinggal di sana untuk tempoh lebih daripada 3 bulan.

Dekat mana boleh dapat?
  • Dekat pejabat imegresen cawangan negeri masing-masing. Kalau saya, ada di Bangunan Wisma Persekutuan Negeri Sembilan (Tingkat 2).

Berapa bayaran dikenakan?
  • Hanya RM5! Murah kan?

Sah laku berapa tahun?
  • 5 tahun. Nak sambung lagi, tambah RM1 setahun.

Apa dokumen penting yang harus di bawa semasa memohon DPT?
  • Salinan IC dan 2 keping gambar terkini.

Apa proses yang akan dilalui?
  • Ok, hanya pergi ke cawangan pejabat imegresen berdekatan, minta borang nak mohon DPT di kaunter pertanyaan, isi, ambil nombor, tunggu giliran, dah siap kutip di kaunter kutipan pada masa yang telah ditetapkan. Senang bukan? ;)

    Credit step-step ringan dan berkesan ini kepada blogger ini


        Okay, ni maklumat tambahan.

        Kalau sesiapa yang belum 17 tahun, (macam penulis blog ini) walaupun kalau ikutkan dah 18 tahun tapi belum birthday, anda dikehendaki bawa mak/ayah/penjaga bersama. Gigihlah aku tunggu, mak dari kursus datang lari ke sini sekejap sebab nak siapkan DPT ini.


                  Pastu. Ada pegawai itu tanya,
        "IC ini masa umur berapa?"
        "Err 12 tahun."
        "Eh, ini kena buat IC baru ini."
        Aku dengan sedikit 'SHOCK' kat situ, aku jawab, "Eh mana boleh. Sebab birthday saya lambat lagi bulan 10 nanti."

        Pastu, nasib baik dia minta surat lahir. Kalau dokumen ini tak boleh buat, nampaknya aku tak sambung belajar ahaha.


        Untuk yang bawah umur, ini yang perlu anda bawa :

        1. IC atau Mykad
        2. Mak atau ayah atau penjaga (bawa ic bersama)
        3. Bawa surat lahir
        4. Bawa 2 keping gambar yang terbaru (Gambar DPT lain sikit dari passport) 
        5. Bawa RM5 (ahaha DPT ini RM5 je untuk 5 tahun. Setahun RM1 XD) 

        Susah jugak jadi bawah umur ini. Nak buat akaun bank semua kena ada mak / ayah sekali. 


        Ada pernah, seorang pak guard office mak aku bertanya masa aku tengah tunggu mak kat tingkat bawah ofis.

        "Adik tak pergi sekolah ke hari ini?" 
        "Err saya dah habis sekolah." 


        Wakaka.


        P/s : Teringin jugak nak penuhkan buku Merah, tsk


        Sunday, May 10, 2015

        Braces Diary : Only people with braces will understand


        Gambar ini nampak comel lah pulak


        Assalamualaikum £ aluu~


        So, I purposely write the title of this entry in English, but the full content will be in Bahasa Malaysia. I'm sorry for any convenience. If we Malaysian can learn English, why don't you try learning some Malay language? Ehehe.


        Okay, ayat kat atas acah-acah ramai foreigners je baca blog aku. So, aku dah pakai braces sejak tahun lepas lagi. Bulan lepas aku terlupa nak datang appoinment. Habislah kalau nurse doktor semua marah. Aku cuba call klinik untuk set appoinment baru, tapi line (pihak klinik) selalu problem.

        1. ^ Terlupa tarikh appoinment doktor gigi / Malas nak pergi. #manusia-pelupa                                                                                                                                                                                                                           
        2. Makanan kadang-kadang tersangkut celah-celah braces. #manusia-tak-sempurna                                                                                                                                                                                                                              
        3. Kalau dapat getah warna putih, jangan haraplah nak kekal getah putih. (Terutamanya kalau makan masak Lemak & rendang & senang cerita semua yang ada kunyit). #manusia-qu-kuning-langsat?                                                                                                                                                                                                   
        4. Besi cucuk pipi (yang bahagian dalam mulut) #manusia-suka-sakitkan-diri                                                                                                                                                                                                                                                 
        5. Interdental brush hilang & malas nak beli #manusia-pemalas                                                                                                                                                                                                                                                           
        6. Besi putus / getah putus / bracket tercabut (braces rosak senang cerita). Alhamdulillah setakat ini aku tak pernah lagi. #manusia-buat-silap                                                                                                                                                                                                                                                   
        7. Soalan macam "sakit tak?" "mahal tak?" "awak pikir awak comel?" itu adalah normal ahaha. #manusia-ingin-tahu                                                                                                                                                                                                                                                                                           
        8. Senyuman kami penuh sinaran (boleh silau). #manusia-pemalu                                                                                                                                                                                                                            
        9. Kalau makan makanan panas, besi rasa panas. Kalau sejuk, besi rasa sejuk. (Tapi tak ketara sangat rasa dia) #manusia-ada-perasaan                                                                                                                                                                                                                                                             
        10. Susah nak kunyah makanan masa awal-awal pakai braces / lepas ketatkan wire besi. #manusia-banyak-alasan                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
        11. Kalau orang macam aku ini, yang kena sambung belajar kat Sarawak, macam mana nak pergi appoinment? Adakah doktor akan referkan ke klinik kesihatan / hospital di Sarawak pulak? #manusia-itu-adalah-aku


        ** Pendapat di atas adalah pendapat penulis sendiri semata-mata. Pendapat di atas tidak mendapat persetujuan seluruh pemakai braces di seluruh dunia. Lain orang lain pendapatnya.


        Sebenarnya, yang nombor 11 itu, masalah aku je ahaha. Tak pasal-pasal nak suruh pemakai braces lain rasa benda yang sama.


        Mengikut apa yang aku perhatikan, ramai yang pakai braces bila dah bukak, rasa rindu nak pakai braces. Aku macam mana? Rindu ke tak nanti? Kalau ikutkan, apa yang doktor kata, tahun depan aku dah boleh bukak braces. 



        Angkat tangan sapa yang nak jadi doktor gigi?